Go'motion

Motion og sundhed

Skridttællere

Fitbit Surge – Test

Fitbit Surge er vist flagskibet hos Fitbit, og denne tracker har da helt klart også en masse gode funktioner og muligheder

Hvis du kigger efter prisen på Fitbit Surge, så har vi samlet et par forhandlere her.

Okay – Jeg er lidt af en nørd hvad angår mange ting, og jeg kan godt lide tal. Tal på hvor mange skridt jeg tager, kalorier, min søvn og meget andet. Det er noget jeg kan tage og føle på, og ændre på. Hver gang jeg tester en ny skridttæller, så tror jeg at “Denne her, den vil jeg beholde”. Den sidste i rækken er Fitbit Surge, som er en kombination af et GPS løbeur, skridttæller, og søvn tracker. Den her kombinerer alle de ting jeg har brug for – Skridttælleren, GPS trackeren, pulsuret og et ganske almindeligt ur.

Men jeg kan godt afsløre, jeg går ikke med Surge mere. Vi kommer til hvorfor senere, men vi kan starte med de ting Surge gør godt. En af de features der er gode ved Fitbit Surge er den indbyggede GPS. Ja, Fitbit træder for første gang ind på domænet for løbeure. Det er ikke den hurtigste, eller mest præcise GPS i verden, men den gør det stadig godt. Problemet er bare, at det tager cirka 1 minut for GPS’en at finde din lokation, og den giver dig et rimeligt nøjagtigt kort over hvor du er. Kun en gang mistede den GPS forbindelse, noget som jeg også har oplevet når jeg har brugt RunKeeper på både iOS og Android.

Ligesom mange andre af de nyere fitness trackers, har Fitbit Surge en pulsmåler indbygget. Du får ikke en professionel pulsmåler, men den giver dig en ret nøjagtig gennemsnitslig puls for din gå- eller løbetur. Takket være en ny sensor, så er Surge også markant bedre end sine forgængere til at holde styr på din søvn. Den kan desuden automatisk finde ud af hvornår du sover, så du ikke selv skal ind og fortælle den at du nu skal sove.

Fitbit Surge er en skridttæller, det er hele tankegangen bag Fitbit faktisk. De har deres hovedvægt på skridttællere over alt andet, og deres Fitbit Charge HR gør også et perfekt job hvad det angår. Materialet som armbåndet er lavet er, det er ekstremt blødt, og komfortabelt, det føles mindre plastikagtigt, og mere som noget af det høj teknologiske stof, som noget af det rigtigt dyre fitness tøj er lavet af.

Desværre er det lidt “klodset”, det er ikke ligeså stort som mange smart-ure på markedet, men nogle gange føltes det som om det sidder i vejen. Især hvis det sidder under en langærmet trøje. Dets brede armbånd og et atletisk design er faktisk ret pænt, og der er flere der har set det på min arm og spurgt hvad det er. Det er ikke så diskret, som nogle af de andre trackers på markedet, og det kan være lidt af et problem, hvis du gerne vil have en lille diskret tracker.

Desuden er det heller ikke et rigtigt godt ur, touchskærmen er lidt for følsom, hvilket medfører at det sjældent viser tiden når du faktisk har brug for det. Ofte viser det noget helt andet, for eksempel antallet af trapper du har gået i dag, eller noget helt andet, fordi du er kommet til at trykke på det. Heldigvis tager det et par tryk at starte GPS’en op, ellers er jeg ret overbevist om du var endt op med at tracke din søvn på GPS’en også.

Hvad angår batteriet, så holder det cirka en lille uge på en opladning. Hvis ikke du bruger GPS funktionen, for så er det maks fem dage.

Fitbit app’en er også forbedret meget, siden jeg første gang brugte app’en. Visuelt set er den meget lysere, mere tidsvarende og ligner generelt en moderne app. Men vigtigere er, at den del af app’en der holder styr på dine kalorier, den kan nu sagtens lege med nogle af de store drenge.Hvor den før manglede data på rigtigt mange ting, så har den nu en overflod af resultater.

En af de gode nye ting er også, at Fitbit Surge kan endelig selv finde ud af hvornår du sover. Det betyder, at du ikke selv skal ind og fortælle den du går til ro. Så det er bare at sætte sig ned, og kigge på alle de data den kan give dig, for eksempel fandt jeg ud af, at det tog mig i snit 52 minutter, at falde i dyb søvn.

Fitbit app’en er stadig ikke den bedste app på markedet, og heller ikke altid den nemmeste, jeg vil i hvert fald ikke give den til din bedstefar, uden at give en grundig vejledning også. Heldigvis er det at tracke din motion en noget bedre oplevelse, og det at du nu har GPS maps over dine ture, gør at det faktisk er en ganske god app. Hvis ikke du syntes Fitbit’s app er helt perfekt, så kan du altid bare bruge MyFitnessPal eller RunKeeper, eller du kan få dine data over i regneark på Google Drive.

En af de ting Fitbit ser ud til at ignorere er notifikationer. Specielt det, at pushe tekst beskeder og opkald fra din telefon, og ud til Surge. Der er ret stor forsinkelse på hvornår du får en besked på din telefon, og så hvornår du rent faktisk kan se det på Surge. En anden ting er, at notifikationer er passive, det vil sige du kan se dem, men ikke reagere på dem. Der bliver du nødt til at have fat i din telefon.

Efter at Fitbit har indført GPS, så er dets konkurrenter ikke bare Nike og Jawbone, men også Garmin, TomTom og Microsoft Band. Faktisk, så er Surge rimeligt tæt på Microsoft Band når vi snakker features. Okay, du kan ikke få Twitter notifikationer på Fitbit Surge, men den kan en masse mere end bare tælle skridt. Ligesom Microsoft’s wearable eksperiment, så er Surge beregnet til at have på dagen lang. Den er beregnet til, at tælle dine skridt fra du forlader dit hus, og til at have på når du sover, og Surge er meget mere komfortablet at have på end Microsoft Band, og batteriet holder meget længere tid.

Hvis du bare er interesseret i, hvor meget du går i løbet af en dag, så er Fitbit Charge HR en billigere, og mere slank version. Men hvis du leder efter et seriøst løbeur, med GPS og pulsmåler, så er der mange andre som fx. Garmin Vivoactive, som har de samme features som Surge, og cirka samme pris, men bedre batteriholdbarhed.

Så her er dommen over Surge, jeg endte op med at kunne lide den. Den gør en masse forskellige ting, og nogle af dem ret godt. Det er brugbart som et løbeur, en god aktivitets tracker, og en ret overbevisende søvnovervågning. Problemet er, jeg vil bare ikke have den på. Når jeg er ude og løbe, så er dets lidt store størrelse, og sorte design ikke et issue, men når jeg skal sove, eller på arbejde, så er det en helt anden historie. Den mangler lidt mode-agtigt som for eksempel Jawbone’s UP3, hvilket gør at den faktisk er bedre som et løbeur, end en daglig tracker.

Men til den pris, er der bedre modeller til løberen derude. Timex, Polar, Garming og TomTom, har alle enheder der er bedre egnet til løberen. De andre modeller har stort set alle en hurtigt, og meget præcis GPS, og kan tilsluttes en ekstern pulsmåler, der kan spændes hen over brystet, og som giver en meget bedre måling, end et armbåndsbaseret et. De har også avancerede features for at holde styr på dine fremskridt, intervaller, og kan coache dig gennem forskellige træningsprogrammer.