Go'motion

Motion og sundhed

Skridttællere

Fitbit Charge HR – Test

Fitbit Charge HR er en fitness tracker med rigtigt gode muligheder, der tilbyder kontinuerlig overvågning af din puls, for bedre at kunne estimere hvor aktiv du er, din motion, og din søvn.

Hvis du kigger efter prisen på Fitbit Charge HR, så har vi samlet et par forhandlere her.

  • Komfortabelt design
  • Holder styr på næsten alle former for motion
  • Præcis måling af puls
  • Måling af løb mangler
  • Simpel søvn overvågning
  • Ikke vandtæt

Men lever Fitbit Charge HR op til konkurrenterne, som for eksempel Fitbit’s egen Surge, og hvad med Jawbone’s UP3?

Design

Af udseende ser Charge HR utroligt flot ud, og er diskret og kan snildt gå an, til stort set lige meget hvilke tøj du har på. Om det er tøjet på kontoret, eller om det er camping habbiten, det er lige meget. Det er pænt, og det ser faktisk ret smart ud, og så er det pænt til både kvinder og mænd.

Fitbit Charge HR kan fås i flere farver; blomme, blå og sort.

Skærmen er en monokrom OLED skærm, og den er rigtig nem at læse, selv om den kun er på størrelse med en fingernegl. Den viser tiden, antal daglige skridt, distance, kalorier, puls med mere og du kan skifte hvad den skal vise ved at bruge den venstre knap.

Lukningen er som på et normalt ud, et lille hængsel og huller i remmen – ret nemt.

Der er nogle brugere der har klaget over hudproblemer, men det var ikke noget vi havde problemer med. Bare husk at hold remmen ren.

Bortset fra det, så er Fitbit rart at have på, og det sidder godt. Det er også rart at have på når du sover.

Fitbit Charge HR features

Avanceret tracking er en del af games i dagens fitness ræs, og Fitbit Charge gemmer alle de sædvanlige statistikker, koblet sammen med puls data. Den holder styr på dine skridt, kalorier, og holder øje med din søvn om natten. Modsat ældre Fitbit enheder, så behøver du ikke fortælle Charge hvornår du har tænkt dig at sove, da den selv kan finde ud af det, ud fra dine bevægelser og puls målinger.

Det er også muligt at holde styr på din motion, og ved at knappen til venstre inde, kan du sætte det i stopurs mode, så du kan kan tage tid på dine træningssesssioner.

Den sidste lille feature er “caller id”, som er en funktion der kunne være lånt fra et smart ur. Armbåndet vibrerer når der er nogle der ringer på din smartphone. Der er ingen andre notifikations muligheder, og selv om det er smart lille detalje, så er det ikke noget man falder på halen over.

Charge er vandtæt ved 1 atmosfæres tryk, hvilket er fint hvis du skal have den på i badet, men ikke med i poolen. Hvis du vil have den med i poolen, og svømmehallen, så skal du nok kigge efter Misfit Shine.

Aktivitets tracking

Ligesom alle andre fitness trackere på markedet, så holder Fitbit Charge HR primært øje med dine skridt og kalorier. Vi syntes at antallet af skridt var lidt højt, nogle af de dage vi testede, men gennemsnittet ligger på linie med de fleste andre trackers.

Der er ikke nogen GPS i Fitbit Charge, så på det område mangler det lidt i forhold til et decideret løbeur, og dets storebror – Fitbit Surge.

Uden GPS, så vil trackingen af løb, og cykling aldrig blive nøjagtig i forhold til distance og hastighed – Men modsat andre ikke GPS trackers, som fx Withings Activité, eller Garmins Vivosmart, så prøver Fitbit ikke engang på at gætte distancen.

Vi tog en løbtur med Fitbit Charge HR, og brugte stopurs mode, og tagged det som et løb da vi kom hjem. Feedbacken viste puls, kalorier forbrændt, tiden men ingen detaljer om hastighed eller distance.

Fordelen ved Charge HR er ved de andre aktiviteter. Mens mange GPS enheder er så fokuseret på løb, eller cykling, så ignorer de næsten totalt fitness, gymnastik med mere. Charge HR opfordrer til det hele, og du kan få nøjagtige detaljer om din motion via din puls måler.

Vi testede puls måleren i et motionscenter, mens vi brugte nogle af maskinerne, og ofte var Fitbit spot on i dets målinger, hvilket må siges at være ret imponerende.

Når du starter på din motion, så holder du knappen i siden inde for at starte stopuret. Efter endt motion, så holder du knappen inde endnu engang, for at fortælle at du nu er færdig. Så går du over i din app, og tagger typen af motion. Vi har prøvet fx. en spinnings time, og fandt den nemt i listen over aktiviteter. Der er også mulighed for at vælge styrketræning, fodbold, hockey, dans og mange flere ting.

Det at fortælle Charge HR, at det var en spinning time vi var til – Det forandrer ikke detajlerne. Enhver form for aktivitet, er en simpel udregning af tiden og din puls for at udregne hvor mange kalorier du har forbrændt. Din puls dikterer hvor mange kalorier du forbrændte, ikke typen af aktivitet. Så det at tagge den, det er kun hvis du holder styr på, hvor mange gange du er til spinning, dans osv.

Søvn overvågning

Som nævnt, så aktiveres søvn overvågningen automatisk nu, hvilket gør det en del nemmere.

Dets relative simple tracking, er på grænsen til det ligegyldige. Grafen vist en blå blok, det er hvor længe du har sovet. Den totale tid vises i app’en, sammen med dagens andre stats. Der er ingen forskel i farven på blokken, om det er en dyb søvn, eller let søvn som nogle andre trackers gør, men der er markering for når du vender dig i søvne.

Selv om det er en lidt tam tracking af søvnen, især for en leder på markedet som Fitbit, så er det trods alt noget af det mindst vigtige på en fitness tracker. Det vigtigste er at få sine 8 timers søvn, og det er Fitbit mere end istand til at fortælle dig.

Hvis du vil vide mere om dine søvnvaner, så er Withings Activeté eller Misfit Shine et bedre valg.

Fitfit Charge HR App’en

Selv om Charge HR app’en ikke helt er så avanceret som Withings Health Mate App, eller ligeså nem som Jawbone’s, så er Fitbit Charge App’en simpel om nem at bruge. Det er nemt at synkronisere data, og helt uden frustrerende problemer med at få parret telefon og enhed.

Når du åbner app’en får du vist alle data fra dagen i dag, inklusiv skridt, puls, distance gået, kalorier, antal trapper, aktive minutter, og hvor meget motion du har noteret ved brug af stopuret samt din søvn.

Der er masser af data at kigge på, og det er uden at har benyttet muligheden for at tracke hvad du har spist, mad planer, vægt udvikling. Disse ting kræver daglige manuelle input, og det er ikke noget vi har gjort.

Hver enhed kan man trykke på, og få vist historiske data, og ugens totaler. Det er specielt brugbart for aktive minutter, som er den tid du har brugt om dagen, med en forhøjet puls.

Hvis du dykker videre ned i app’en giver den dig masser af muligheder for indstillinger, hvor du kan fin-tune din enhed, og slå ting til og fra.

Du kan også udfordre dig selv, til at slå forskellige mål i en konkurrence fane, eller du kan invitere venner til at deltage også. Det er en god ide, selv om vi var lidt skuffede over udvalget af mål. Hver af de fire udfordringer går ud på at gå mere, ikke forbrænde flere kalorier, eller få flere aktive minutter af motion.

Batteri holdbarhed

Når man tager i betragtning, at pulsmåleren er aktiv 24/7, så er dets holdbarhed ret imponerede. Du kan nemt gå over fem dage, uden at skulle oplade Charge HR.

Desuden tager en opladning kun 1-2 timer, og så er det fuldt opladt. Det er til at leve med.

Konklusion af Fitbit Charge HR

Fitbit Charge HR er en kompleks enhed, men hvis du løber, cykler, eller svømmer, så vil den manglende GPS og det at den ikke er vandtæt være noget af en dealbreaker. Hvis du leder efter efter en skridttæller, der kan give dig basal indsigt, så køb en af de billigere modeller, men hvis du er en af dem der også dyrker en del andet motion, som du også godt vil holde styr på, så er Charge HR en af de bedste.