Go'motion

Motion og sundhed

Artikler

Svaret på 10 spørgsmål om det at gå

Det er så basalt, put en fod foran den anden, og du kan bevæge dig derhen hvor du vil. Men når du bruger gåture, som et redskab til at kontrollere din vægt, eller til at tabe dig, så er det ligesom alle andre former for motion, så skal der bruges de rette redskaber, du kan komme ud for skader og meget andet.

Her kommer svaret på 10 spørgsmål om det at gå for at tabe sig.

Det varierer fra person til person. For mig er det lige meget, men om sommeren ynder jeg at gå om morgenen, når det er køligt og solen er på vej op. Om vinteren prøver jeg at komme ud og gå ved middagstid, da det som regel er der solen også er fremme. Den friske luft gør mig klar til resten af dagens strabadser, og solens stråler giver mig et skud d-vitamin. Det rigtige spørgsmål her er ikke – Hvad tid på dagen skal jeg gå en tur? Det rigtige spørgsmål er, hvornår får du mest ud af at gå, og hvornår har du tid til at gå. Det er det bedste tidspunkt for dig.

Igen, det varierer fra person til person. Jeg spiser næsten altid noget før jeg går om morgenen. Det giver mig energi til at komme afsted. Men hvis jeg planlægger en gang interval træning, eller en tur i et rask tempo, så holder jeg måltidet simpelt og småt. Måske lidt frugt, eller noget yoghurt. Kroppen kan ikke ikke lide at fordøje mad, samtidig med at den skal arbejde hårdt. Hvis du planlægger en tur med intervaller, eller i et rask tempo, så læg måltidet en times tid før, så du giver kroppen ro til at fordøje maden først, før den skal ud og arbejde.

Men det at gå før du skal have et måltid mad, det er også godt. Med mindre du har problemer med dit blodsukker. Hvis det måltid du skal have er morgenmaden, så drik i det mindste et stort glas vand inden du skal ud og gå. Kroppen er som regel lidt dehydreret efter en god nattesøvn.

Den nemmeste måde at finde din hastighed på, uden at bruge en skridttæller, eller sætte dig ind i bilen for at måle hvor langt du har gået – hvilket kan være ret svært med mindre du har holdt dig til de store veje – Det er at tælle dine skridt pr. minut. Mange bruger denne måde til at beregne hastigheden, hvis du siger at et gennemsnits skridt er på 75 cm. (Skridtlængden er afstanden fra hælen på din ene fod, til hælen på den anden fod når du tager et skridt.)

En tommelfingerregel er, at

  • 90 skridt pr. minut svarer til ca. 4 km i timen
  • 110 skridt pr. minut svarer til ca. 5 km i timen
  • 135 skridt pr. minut svarer til ca. 6 km i timen

Hvis du holder øje med antallet af skridt, så kan du efter noget tid faktisk ret præcist afgøre hvor hurtigt du går uden at skulle tælle skridt. Du ved bare, hvad det vil sige at gå 4 eller 6 km i timen føles som.

En gennemsnitlig person på omkring 70 kilo, forbrænder omkring 480 kcal pr time. Men det resultatet afhænger af højde, vægt, din grund form, ruten, dit tøj, temperaturen og mange andre faktorer. Hvis dit mål er at tabe dig, så glem de tal. I stedet for, skal du fokusere på at få en fornuftig kostplan, og så indarbejde så meget motion som du kan i de daglige rutiner, og gå i mindst en halv time om dagen.

Skift dine sko cirka hvert halve år, eller ved hver 1.000 kilometer. På det tidspunkt er det lige meget om skoen stadig ser ny eller slidt ud, de har mistet en stor del af deres affjedring.

Vi anbefaler et godt udvalg af sko her:

Du bør gå ture i det tempo som du som regel går til købmanden i. Det afhænger igen meget af hvem du er, og hvad dit mål er med at gå turen. Du bør finde en hastighed som du kan gå længere tid i, og hvor du kan gå uden at bliver stakåndet. For de flestes vedkommende svarer det til cirka 6 km/t.

Hævelse i dine hænder er normalt. Når du svinger med dine arme, så strømmer blodet ud i dine fingre. Det er ikke skadeligt, men det kan føles ubehageligt, især hvis du har ringe på. Det er en god ide, at tage ringene af før du går.  Hvis hævelsen er problematisk for dig, så prøv at knytte næverne nogle gange når du går. Det kan afhjælpe hævelsen, og skubbe noget af blodet tilbage fra fingrene. Du kan også købe nogle små massage bolde du kan klemme om, det hjælper også på blodomløbet.

Det lader til, at smerter i skinnebenet er ret udbredt blandt nybegyndere. Det er resultatet af, at ville gøre for meget, for tidligt. Musklerne omkring skinnebenet går i krampe på grund af overanstrengelse, og du vil bemærke en udbredt smerte i skinnebenet.

For at undgå det, bør du kun gradvist øge distance og hastighed, og du bør altid varme op før du begiver dig ud i en speed walk – Altså en tur hvor du sætter godt med hastighed på.  Hvis du stadig har smerter, så prøv at lave nogle strækøvelser.

Smerter i hælen bliver gradvist mere almindeligt med alderen, især for dem over de 40 år. Ofte er det et resultat af overanstrengelse, og kan give en skarp smerte, især når du svinger benene ud af sengen om morgenen. Smerten aftager når du går rundt, men kan komme tilbage, i sær hvis du har siddet ned længe.

Der er mange måder at afhjælpe det på, blandt andet ved at lave nogle strækøvelser, men det kan også være du har brug for nogle bedre sko, eller specielle indlæg der kan støtte dine ankler. Hvis du ikke kan afhjælpe smerterne ved strækøvelser efter et par uger, så bør du få en aftale med en fodterapeut for at finde ud af hvorfor du har smerter.

Lige meget af hvilke grund du har smerter, så skal du tage dig tid til at det bliver bedre.

En god gang vabler, kan få enhver nybegynder til at indstille det de var startet på. Mere erfarne folk der er vant til at gå, kan også få problemer hvis de ændrer træningsintensitet. Her er nogle råd til, hvordan du undgår at få vabler.

  • Når du begynder at føle et varmt område på din fod, så gør noget ved det med det samme. Tag din sko af, og sæt et stykke vableplaster på med det samme.
  • Vær opmærksom på, at skoene passer begge dine fødder. Ofte er den ene fod lidt større end den anden, og vabler opstår på grund af den friktion, der opstår ved at have den forkerte sko størrelse på. Hvad enten det er for store sko, eller for små.
  • Strømperne er ligeså vigtige som skoene. Køb et par gode strømper der kan lede fugten væk fra dine fødder. Skip bomulden, og gå efter nogle af de syntetiske for eksempel CoolMax eller Wonderspun.