Go'motion

Motion og sundhed

Motion

Din guide til proteinpulver

Find det bedste proteinpulver til dit behov og din træning

Proteiner er helt centrale byggesten i kroppen, både når det kommer til muskelvæv, hormoner og immunforsvar, og proteinpulver har derfor en ganske særlig rolle, når det kommer til din sundhed og succesfuld træning. Får du ikke tilpas mængder af de forskellige aminosyrer, som proteiner er opbygget af, vil du langsomt kunne mærke, at dine muskler, dit energiniveau og helbred skranter. 

Derfor er det helt essentielt, at du ud over en varieret kost også tager ekstra tilskud i form af bl.a. proteinpulver. Der findes i dag et enormt udvalg af både mærker og typer af proteinpulver, ligesom du også kan udsøge dig meget specialiserede typer, der passer lige til din form for sport eller træning.

Hvordan finder man det bedste proteinpulver, hvor meget proteinpulver skal man spise om dagen og skal du vælge proteintilskud med hvedeprotein, valleprotein, vegansk proteinpulver eller noget helt fjerde? Vi sørger for at du får et stærkt overblik, så du kan træffe det rigtige valg af proteinpulver lige til din træningstype.

Hvad gør proteinpulver ved kroppen?

Grundlæggende giver proteinpulver og andre typer af kosttilskud din krop en uvurderlig støtte, da det rigtige proteinpulverindeholder præcis de aminosyrer, som dinkrop har brug for i forhold til fx muskelopbygning. Det kræver meget hver eneste dag at udregne – og at få spist – præcis de udvalgte mængder og typer af protein, som gør at dit helbred og dit muskelvæv fungerer 100 procent optimalt. Derfor er proteinpulver et klogt valg, når du gerne vil have de bedste resultater med din træning.

Man taler ofte om 20 forskellige aminosyrer som de mest udbredte i kroppen, hvoraf 8 af disse er helt essentielle at få tilført gennem kosten. Kroppen kan nemlig selv danne en god del af aminosyrerne, hvis blot vi spiser nogenlunde varieret, for der findes selvfølgelig protein i næsten alle typer af fødevarer. De sidste 8 essentielle aminosyrer skal du derimod være ekstra opmærksom på at indtage i de rigtige mængder.

Et proteinpulver hjælper derfor til at din krop får tilført den rette mængde af aminosyrer, så din muskelopbygning og dit almene helbred vedligeholdes. Din træning udsætter kroppen for led- og muskelbelastninger, som kroppen svarer tilbage på ved fx at udbygge muskelvævet – men uden de rette “byggesten” får du intet andet ud af din træning end overbelastning og langsomt at blive tømt for energi.

Hvornår skal man tage proteinpulver?

Der er gode grunde til at tage proteinpulver, ligegyldigt om du styrketræner og konditionstræner, ligesom specifikke sportsgrene, som baserer sig på udholdenhed og styrke i høj grad kan fordre tilskud med protein. Ligeledes kan du ofte have brug for at supplere din kost med proteinpulver, hvis dit arbejde slider på kroppen eller du har været fysisk svækket i en længere periode.

I forhold til hvornår på dagen, det er bedst at tage proteinpulver, så er der delte meninger. Som ved andre kosttilskud og vitamintilskud, vil det være gavnligt at tage proteinpulver sammen med et måltid. På den måde får du det fulde spektrum af proteiner og andre næringsstoffer på én gang. Omvendt er der også meget, der peger på, at du med stor sandsynlighed kan booste opbygningen af muskler ved at tage proteinpulver lige efter endt træning eller før sengetid, da kroppen her går i gang med sin restitution og det dermed er her, at muskeltilvæksten foregår.

Hvor meget proteinpulver skal man tage om dagen?

Find den rette dosering af proteinpulver ved at tage et smut op på vægten efter din styrketræning. Din kropsvægt siger nemlig meget om, hvor meget protein, du har behov for at indtage. Du bør derfor også orientere dig nøje om, hvor mange gram protein, der er i hvert gram af dit udvalgte proteinpulver.

Grundlæggende ser regnestykket for dosering af proteinpulver sådan ud:

0,33 gram protein pr. kilo kropsvægt, dvs. 0,33 x kropsvægt i kilo.

Vejer du fx 75 kg skal du derfor indtage 24,75 gram protein om dagen, hvilket dog ikke nødvendigvis svarer til knap 25 gram proteinpulver. Se derfor nøje efter på deklarationen på dit proteinpulver, hvor stor en mængde protein, der er i 100 gram proteinpulver og sørg for, at du ved hvilke typer af aminosyrer, det indeholder pr. portion du indtager.

Den mængde vand eller andre væsker, du tilsætter til dit proteinpulver er ligegyldig, og du kan også tage dit proteinpulver af flere omgange i løbet af dagen.

Hvilket proteinpulver er bedst?

Det er selvfølgelig et meget individuelt spørgsmål om du vil få større fordele af den ene type proteinpulver frem for et andet. Her giver vi en lille oversigt over de fire mest udbredte typer af proteiner i proteinpulver, nemlig valleprotein, casein protein, risprotein og sojaprotein. Du kan med stor fordel læse flere guides til valg af proteinpulver og kosttilskudguides på Suplab.

  • Proteinpulver med valleprotein

Valleprotein, eller på engelsk whey protein, optages meget nemt i kroppen og er oplagt at tage efter din træning. Ulempen er dog, at mælkeallergikere eller veganere ikke kan benytte denne type proteinpulver. En stærk fordel er den billige pris, da valle er et restprodukt fra ostemejerier.

  • Casein proteinpulver

Casein-protein kommer også af de animalske proteiner fra komælk – blot i højere kvalitet og ofte mere koncentreret end i valleproteinpulver. Caseinprotein optages en del langsommere, men mange studier viser et bedre slutresultat. Ulempen er den lidt dyrere pris, så kombinér gerne valle- og caseinproteinpulver.

  • Risproteinpulver og sojaproteinpulver

Med vegansk proteinpulver får du fordelen af et rent plantebaseret alternativ, men disse typer af proteinpulver har desværre lidt flere ulemper. Forsøg har vist at sojaprotein indeholder østrogen, hvilket kan påvirke mænds testoteronniveau og at plantebaseret proteinpulver ofte optages langsommere.

Hvor kan man købe proteinpulver?

Du kan finde det bedste og største udvalg af proteinpulver online, ligesom du ofte vil spare mange penge ved at købe proteinpulver i en udenlandsk webshop frem for i fysiske butikker. Fordelene ved at købe proteinpulver i en dansk webshop er dog, at du er helt sikker på proteinpulver af en høj kvalitet og at du kan få professionelle råd og den nyeste viden med på vejen.