Go'motion

Motion og sundhed

Motion

De 5 bedste kosttilskud til din træning

Boost din form med essentielle tilskud

I perioder kan løbetræningen føles ekstra hård og du kan have en underlig følelse af, at din kondition pludselig er for nedadgående. I de fleste tilfælde er det dog ikke noget at bekymre sig om, for der kan være mange naturlige grunde til at restitutionen går langsommere end normalt: Du kan for eksempel være inde i en presset periode på jobbet, som tager sin del af immunforsvaret, eller du har sat træningsbelastningen op, og kroppen skal vænne sig til det. 

Uanset hvad kan du have god brug for kosttilskud for at booste dit almene energiniveau og give kroppen ekstra ballaststoffer, der forbedrer din restitution og muskelopbygning. Som det hurtigt opdages på sider som Kosttilskudguiden findes der mange forskellige kosttilskud, som kan gavne dig alt efter din form, alder og køn, og på men der er uanset hvad 5 helt essentielle tilskud, du skal orientere dig efter.

Koffein

Den følelse som ens varme kaffer giver om morgenstunden er noget ud over det sædvanlige. Udover at være central bestanddel i en af de mest elskede drikke i verden, så er koffein en gave til dig, der træner løb. Kosttilskud med koffein giver, udover en opkvikning til hjernen, et skud med ekstra adrenalin under træningen, hvilket hjælper på din præstation – uanset om du fokuserer på tidsforbedring eller udholdenhed ved langdistancetræning.

Glukosamin

Døjer du med smertende led og har du tendens til forskellige løbeskader, er tilskud glukosamin sulfat uundværligt. Trods det meget tekniske navn er glukosamin en helt naturlig del af kroppen, da stoffet er en essentiel byggesten i brusk og dermed i leddene. Kosttilskud med glukosamin styrker således din restitution efter løbetræningen og forebygger belastning af for eksempel knæleddene. Herudover spiller glukosamin en essentiel rolle for sundheden i immunsystemet og slimhinderne, da det forhindrer inflammation.

Tag gerne et kombinationstilskud, hvor optagelsen af glukosamin støttes med MSM (metylsulfonylmetan), som også naturligt findes i kroppen. MSM støtter effektivt tarmsystemet og immunsystemet i sin helhed, så kombinationen af glukosamin og MSM er et helt grundlæggende kosttilskud efter skader eller sygdom.

Kreatin og andre proteintilskud

Det essentielle tilskud for løbere er uden tvivl aminosyren (proteinet) kreatin. Tilskud med kreatin booster kroppens evne til at skabe ny muskelmasse, hvilket både speeder restitutionen op og giver dig drastisk forbedret præstationsevne. Mange træningseksperter anbefaler, at man tager kreatin som en kur, hvor man indtager forholdsvis store dagsdoser i en uge, hvorefter du trapper ned til en mindre dosis herefter. Kreatin er absolut centralt tislkud ved maratontræning, da den øgede muskelmasse er essentiel for udholdenheden og kroppens almene styrke.

Du bør som løber også generelt orientere dig mod proteintilskud, der indeholder alle aminosyrer, da hele det brede spektrum af proteiner spiller en helt afgørende rolle i ikke blot muskelvævet, men også i immunforsvaret og dit generelle velvære. Har du en hverdag med stressede perioder, bør du udover proteinpulver også vedligeholde kroppens mentale såvel som fysiske balance med et effektivt allround B-vitamintilskud med C-vitamin og magnesium.

Omega-3, 6 og 9

I folkemunde kaldes Omega-olierne ofte fiskeolie, og at spise fed fisk er da også en udmærket måde at få disse livsvigtige sunde fedtsyrer. Men ved løbetræning kan det være svært at få tilstrækkelige mængder af disse fedtsyrer, der, udover at styrke hjerte og kredsløb, også booster immunsystemet og virker som en stærk ingrediens i kroppens almene restitution og bekæmpelse af inflammation. Omega-9 findes kun i fede planter såsom avocado og oliven, og er du ikke til fisk (heller ikke på praktiske kapsler!) kan veganske tilskud med spirulina-alger også være oplagt. Du bør dog aldrig gå på kompromis med kvaliteten af Omega-tilskud, da fremstilling og håndtering af olierne er central for deres virkning. Køb derfor kun olietilskud af god kvalitet og lidt højere pris, hvis du vil være sikker på at få del i de sunde, koldpressede fedtsyrers gavnlige virkninger.

Magnesium

Sidst men ikke mindst, så er vedligeholdelsen af cellerne og forebygningen af stærke knogler et mustfor alle – ikke mindst løbere, da løb jo i sidste ende også er en belastning for skelettet. Magnesium hjælper kalken (calcium) ind i knoglerne og har derudover en række centrale processer i vedligeholdelse af vævet i den arbejdende krop, da mineralet har afgørende funktion i livsvigtige enzymprocesser og i celleopbygningen. Det kan være overraskende svært at få nok magnesium gennem kosten alene, så et stærkt tilskud med fokus på magnesium er et fornuftigt valg for løberen.