Go'motion

Motion og sundhed

MotionUdstyr

Tandbeskytter til sport

En tandbeskytter er uundværlig for dig, der dyrker kontaktsport. Det lille stykke udstyr, der skal sættes på tænderne i overmunden, beskytter dine tænder mod slag, og det kan spare dig for store tandlægeregninger. 

Dyrker du kampsport, eller har du planer om at prøve kræfter med boksning, brydning eller anden kontaktsport, skal du bruge en velfungerende tandbeskytter.

Herunder kan du læse mere om, hvad reglerne er for brug af udstyret, og du får gode råd til at vælge den bedste udgave til beskyttelse af dine tænder.

Værd at vide om brug af tandbeskytter til sport

Et voksent menneske har mellem cirka 28 og 32 tænder i munden. Vil du undgå, at tænder knækker eller falder ud, når du dyrker sport, skal du beskytte dem med en bideskinne, der sættes fast på tandsættet i overmunden.
I dag produceres de uundværlige hjælpemidler i mange udgaver og varianter. Du kan få dem i gennemsigtige designs, og du kan vælge beskytter til tænderne i farvede udgaver. 

Du skal være opmærksom på, at mens brug af beskytter til tænderne er frivillig i sportsgrene som fodbold og håndbold, er udstyret obligatorisk i kontaktsport. Kontaktsport er en fællesbetegnelse for sportsgrene, hvor du kommer fysisk i berøring med et andet menneske.
Der gælder en særlig regel om farve på tandbeskytter til boksning. Boksere må ikke bære rød skinne i munden, da dommeren skal kunne se, om der blødes fra munden.

Køb beskyttelse til tænderne online eller i fysiske sportsbutikker

Beskyttelse til tænder er blevet standardudstyr, som langt de fleste sportsforhandlere både på nettet og butikker har i deres varesortimenter. Sammenlignet med andet udstyr til sport befinder hjælpemidlet sig i den lave ende af prisskalaen.
Du kan få en god og solid beskytter til dine tænder for omkring 200 kroner. 

Den bedste tandbeskytter til sport er varianten, som skal tilpasses dit tandsæt. Der følger altid brugsvejledning med til dit hjælpemiddel, så du kan skabe den korrekte pasform. Det sikrer dine tænder det optimale forsvar mod slag. 

Når du sammenligner forskellige udgaver af beskyttelse til tænderne, vil du opdage, at udstyret kan købes i flere størrelser. De klassiske størrelser er hhv. “junior” og “senior”.
Det vil stå angivet, hvilke mål beskytteren har, så du sikrer dig, at dit hjælpemiddel passer til størrelsen af din mund. 

Sådan bruger du beskytter til tænderne

Fælles for alle moderne tandbeskyttere til sport gælder, at de er designet til at kunne blive tilpasset til dit tandsæt. Det er afgørende for funktionen af hjælpemidlet, at beskytteren sidder optimalt på dine overtænder. Er beskytteren for løs, risikerer du, at den falder ud i forbindelse med slag. Og i denne situation vil den ingen værdi have. 

Når du tager din beskytter ud af munden, er det en god idé at “klikke” den løs fra kindtænderne til at starte med. Herefter vil den være nem at tage ud af munden og rengøre, før du opbevarer den i et solidt hylster.

Har din beskytter fået slidtagemærker, eller er der kommet en mindre revne, anbefales det, at du køber nyt hjælpemiddel.

Tilpasning af tandbeskytter

Du behøver ikke bruge mere end 2 til 5 minutter på at justere din beskytter, så den matcher tandrækken i overmunden perfekt.
Når du modtager din beskytter til tænderne, vil den have en standardform uden mærkning til tænder. Beskytteren skal kommes i kogende vand i 30 til 60 sekunder, hvilket vil gøre den formbar.
Tag den varme beskytter op af det kogende vand og placér den i overmunden på dine tænder og bid godt sammen.

Det er en god idé at suge vejret ind, mens du venter på, at din beskytter tager form efter dine tænder. Der går cirka 30 sekunder, hvorefter dit hjælpemiddel vil være størknet igen, og du kan nu fjerne den fra tænderne. Skyl hjælpemidlet i koldt vand. 

Dette siger tandlæger om tandbeskyttere

Tandlæger anbefaler at bruge tandbeskytter til sport for at undgå skader på tænderne. Det er vigtigt, at du også forholder dig til hygiejnen omkring dit hjælpemiddel, så det ikke bliver ramt af skadelige bakterier, der kan få konsekvenser for dine tænder og dit tandkød.

Du bør børste dine tænder, før du placerer din tandbeskytter i munden. Når du har brugt dit hjælpemiddel, skal du rense det med vand og sæbe.
Tør beskytteren af, før du opbevarer den i et fast cover. Der findes specialdesignede æsker, som du med fordel kan bruge til opbevaring, når det ikke er i brug. Coveret er med til at skåne dit udstyr mod unødvendige slag og stød, så levetiden forlænges, og kvaliteten opretholdes. Er du i tvivl om hvordan din tænder skal passe i forbindelse med en tandbeskytter, kan du kontakte en tandlæge som dem her på amager.

Du skal efterse din tandbeskytter til sport med jævne mellemrum for at tjekke, om der skulle være slid eller revner på udstyret. 

Dyrker du kontaktsport på ambitiøst plan, kan det være en god idé at købe to beskyttere til dine tænder. På den måde har du en reserve ved hånden, selvom et af dine hjælpemidler skulle få en skade.