Go'motion

Motion og sundhed

Skridttællere

Apple Watch / Apple uret – Test

Apple uret er nok det wear-able som de fleste har ventet på, og nu kommer det snart til Danmark. Faktisk så lander det i butikkerne allerede fredag den 25. september.

Det iPhone baserede smartwatch, er en dyr lille gadget. Uret er godt, men det er bedre på håndledet af en high-tech nørd, end det på armen af en løber eller en der skal tælle skridt. Det er forholdsvist nemt at bruge, men der er en lille indlæringskurve.

Vi har valgt at anmelde det her på Pedometer.dk, da det med sikkerhed bliver købt som en skridttæller, og/eller løbeur også.

Vi har af gode grunde, ikke kunne oplyse om de enkelte butikkers priser for uret, men ligeså snart uret er landet, så vil dette blive opdateret. Uret kommer desuden i to forskellige modeller, en normal model, og en sports model.

[afp id=”14″]

[afp id=”15″]

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

[one_half][tie_list type=”thumbup”]

  • Stilfuldt design
  • Intelligent interface
  • To forskellige størrelser

[/tie_list][/one_half][one_half_last]

[tie_list type=”thumbdown”]

  • Prisen er lidt heftig
  • Batteriet holder kun en dag
  • Mangler en del nøgle apps

[/tie_list]

[/one_half_last]

[tabs type=”horizontal”]
[tabs_head]
[tab_title] Introduktion [/tab_title]
[tab_title] Design [/tab_title]
[tab_title] Display [/tab_title]

[tab_title] Batteri [/tab_title]

[tab_title] Daglig brug [/tab_title]

[tab_title] Fitness og tracking  [/tab_title]

[tab_title] Evaluering [/tab_title]

[/tabs_head]
[tab]

Update: På den nyligt annonceret, Apple even, blev softwaren i Apple uret opgraderet til WatchOS 2, den 16. september 2015.

Nye apps er på vej til uret, som Facebook Messenger, iTranslate, og en GoPro fjernbetjenings app, og AirStrip.

Apple uret sidder på mit håndled og tikker derudaf lige nu, og mens det ikke længere går under navnet iWatch, så er det “Mit ur”, og Apple’s mest personlige gadget til dato.

Den iPhone 5 (og op) kompatible smartur, kommer i 38 forskellige udgaver, med forskellige materialer, størrelser og med udskiftelige ur-remme.

Du kan se priserne på to af modellerne ovenfor, derudover kommer der også eksklusive modeller i guld osv.

Men ja, alle iPhone ejere, der søger efter et smartwatch, burde have dette på deres ønskeliste. Især efter opdateringen af watchOS 2, der er der virkeligt åbnet op for at app’s kan integreres bedre med Apple uret. Opdateringen giver også mulighed for Wi-Fi opkobling, nye ur-flader med forskellige options, bedre Siri integration, svar på eMail og endda mulighed for vejviser funktioner.

Så er det værd at æde de dyre priser på Apple ure? Tja, med app’s som beskeder, mail og enhver iPhone notifikation på dit ur der er lige ved hånden altid, det er i den grad brugbart.

Jeg har for eksempel ikke altid min iPhone ved hånden, når nogle smider mig en sms, det klarer uret for mig, og så kan jeg altid lige pinge min telefon, når ikke jeg kan finde den. Ved ikke hvorfor den oftest befinder sig i sofaen begravet mellem en masse puder. Uret har den nemmeste “Find my iPhone” app til dato.

Sådan er der en masse små fordele fordelt i de mange apps. Som det at kunne checke ind i flyveren, takket være den QR kode som jeg havde siddende på armen, i stedet for at holde styr på min telefon, eller boarding pass, mens jeg prøver på at holde styr på tasker og det hele.

apple-ur-12

Men alle de skridt jeg tager, de bliver talt og overført ind i Apple urets fitness app. Det er ikke den mest omfattende fitness tracker, men det er en fitness tracker og derfor har vi den med her. Den holder ud over mine skridt også styr på kalorier, og puls. Big surprise, så fortæller den mig jeg skal røre mig mere mens jeg skriver reviews.

Men det ikke at behøve, at tage telefonen frem for hver vibration i min lomme, det er mere en luksus, end en nødvendighed, og ikke noget enhver iPhone ejer behøver.

Hvorfor så købe et Apple ur?

Apple uret bliver ofte sammenlignet med en iPhone på dit håndled, og mange omtaler det også som “min telefon” når jeg viser det frem.

Det er nu heller ikke en helt forkert sammenligning. Det firkantede smartwatch, er som en mini iPhone, den lader mig læse mine mails, jeg kan bruge Siri, og jeg kan tage telefonen. Alt sammen fra enheden på mit håndled.

Størrelsesmæssigt er det også helt perfekt, mens mange Android smart-ure både ser og føles ret “klodsede” ud, så passer det 42 mm Apple ur perfekt på mit håndled.

En endnu mindre størrelse og også på markedet (38mm), selv om de fleste folk burde gå efter det store af de to. Det giver bedre batteriholdbarhed, og en mere brugbar touchskærm.

Det er lidt sjovt, for jeg syntes faktisk ikke der er nogen grund til at sammenligne det med en Android model, for der er ingen der vælger ur først, og så deres telefon. Du har sikkert allerede en telefon, og den kører enten iOS eller Android.

Men behøver jeg dette ur? På den ene side, har det være en rar måde at bryde nogle af mine vaner på. Jeg er ikke nær så afhængig af min telefon, men spørgsmålet er bare om jeg nu er for afhængig af mit ur. Hvor gange er jeg rent faktisk gået glip af et vigtigt opkald, eller sms besked? Eller måske vigtigere – Hvor mange gange har jeg nærmest smidt alt jeg havde i hænderne for at nå et opkald, eller reagere på en sms, og så det bare er BT eller Politikken der vil sælge mig et abonnement, eller en sms der bare siger “okay” til en besked man sendte timer forinden.

Disse øjeblikke kan undgås helt, med Apple urets evne til at svare, eller afvise opkald eller sms’er på en tiendedel af et sekund.

Hvad mangler?

Der er mange iPhone features der ikke er taget med over på håndledet. Apple uret er ikke endnu en total iPhone erstatning.

Du kan ringe op fra uret, men du kan ikke tilføje nye kontakter fra det.

Det kan tracke enkelte fitness mål, men det er ikke tilkoblet GPS, og det tracker ikke din søvn, og tredje-parts fitness app’s har brug for at din iPhone er i nærheden. Den kan også finde sange via Shazam app’en, men det er gennem microfonen på din iPhone, ikke via den på uret.

En lille træls ting er, at man stadig er nødt til at have sin telefon med sig. Det er lidt af en skuffelse for mange folk, når de hører at man stadig skal have den med sig, for at få fuldt udbytte af telefonen. Men ja, det gør du… Skærmen er ikke stor nok til at se youtube videoer på, og prøv du at svare på en Facebook besked via et mikro tastatur på dit ur. Så ja, du har stadig brug for din telefon, bare ikke så ofte som før.

Det store spørgsmål er så om det er prisen værd, og om det er pænt nok til at gå med hver dag.

[button color=”green” size=”medium” link=”#toppen” icon=”” target=”false”]Til toppen[/button]

[/tab]

[tab]

Apple’s måde at hype uret på, var at køre på stilen. Hvordan det er støbt, dets rene linier, dets glas og hvordan det er i stand til at holde nostalgien, i forhold til det ur du går med i dag.

Men det kommer an på hvilke af urene vi snakker om. Der er tre forskellige modeller, aluminium sport, rustfrit stål, og guld modellen.

Jeg har prøvet de to første modeller, før jeg købte mit ur, men jeg holdte hele tiden fast i den oprindelige model, 42mm aluminium Apple Watch Sport.

apple-ur-modeller

Det er den billigste model, og en smule mere behageligt end dets to søstre modeller, der er lavet af rustfrit stål og guld. De afviger fra hinanden i pris, og unødvendig vægt, mere end de gør i design. Hvis du er ude efter den letteste model, så skal du gå efter Sports aluminiums ramme og Ion-X glas, som gør den ca. 30% lettere. Det er 30 gram, i stedet for 50 gram stål, eller 69 gram guld. Det er en del, når man har det på armen cirka 18 timer om dagen, før batteriet skal oplades.

Efter en dag, hvor jeg havde letvægteren Apple uret på min højre hånd, og det lidt tungere Moto 360 på min venstre (for test formål), der lagde jeg næsten ikke mærke til Apple uret, og da jeg senere skiftede til et løbeur, sammen med Apple uret var det samme mønster. Jeg lagde næsten ikke mærke til Apple uret, så de har ramt en grænse ret godt der.

Aluminium rammen matcher iPhone’s, og er dermed en smule mørkere end det skinnende rustfrie stål.

Et større problem fremover, er måske at Apple’s sport udgave mangler sapphire crystal glas, som er næsten 100% ridsefrit. De gode nyheder er, at Ion-X glasset på Sports modellen har vist sig at være det samme indtil videre.

Alt andet er det samme på alle modellerne. Rammen er 10.5 mm høj, en anelse tykkere end et Android ur, men det har en flot finish med kurvet glas, og afrundede hjørner og en lille bule på bagsiden, hvor pulsmåleren sidder.

Apple-ur-bagside

Det er ganske tyndt for en første udgave, og jeg tror på at Apple går ud og laver “verdens tyndeste smartur” når vi ser de senere versioner af uret.

Men tykkelsen giver stadig plads til to store knapper, en klassisk skrueknop, og en knap med det sigende navn “Side knap”. Begge sidder på den højre side af uret, og du skruer dig, og trykker dig gennem menuerne. Mikrofonen og højtaleren sidder på den venstre side.

apple-ur-knapper

Apple Sports ur rem er lavet af syntetisk gummi, som siges at være ret hårdført og holdbart.

Remmen kan fås i hvid, sort, blå, grøn og pink farve, den føles rart og komfortabel at have på, og er nemmere at spænde end mange andre modeller på markedet.

Forskellen mellem at bruge Sports modellen med dets gummi rem, og uret med en “rigtig” rem, var at jeg følte jeg nu tog et “rigtigt” ur på. Så hvis du foretrækker det, så bør du købe den dyrere rem.

Når du får dit ur, så følger der to remme med. En kort og en lidt længere i den samme hvide farve. At skifte remmen er ekstremt nemt, og du skal ikke engang bruge noget værktøj. Der sidder ganske enkelt en lille knap under uret lige ved remmen, og når du trykker på den, så kan remmen lige trækkes af, og en ny sættes på.

Selv om mange Android ure bruger tredje parts 22mm remme, så regner jeg også med der snart er udgaver på vej til Apple uret.

[button color=”green” size=”medium” link=”#toppen” icon=”” target=”false”]Til toppen[/button]

[/tab]
[tab]

Bagved Ion-X eller safir glasset af dit Apple ur, sidder der en farverig, og lys OLED skærm. apple-ur-skaerm
Den står skarpere end langt de fleste andre smartwatches, mest af alt den pixelerede LCD på Moto 360.

Det er den helt rette teknologi for et smartur, da OLED skærme behøver meget mindre batteri når de viser en mørkere skærm. Med OLED er det kun de pixels der rent faktisk skal bruges der bliver tændt, og mindre pixels er lig med mindre batteri forbrug.

Den 38mm store udgave af Apple uret har en opløsning på 272 x 340 pixels, mens 42mm versionen har 312 x 390 pixels. Det større display bruger mere strøm, og det betyder også et større batteri.

Apple var i stand til at designe en fleksibel OLED skærm til uret, der står knivskarpt, men de valgte dog en firkantet skærm frem for en rund. Noget som Moto 360 gjorde.

apple-watch-vs-moto-360-comparison-650-80

Skærmen er mere farverig, end dets iPhone rivaler, især den nye Pebble Time, og den er læsbar i selv højlys solskin, men det kommer altså på bekostning af batteri holdbarheden.

[button color=”green” size=”medium” link=”#toppen” icon=”” target=”false”]Til toppen[/button]

[/tab]

[tab]

Apple uret burde have 18 times batteritid i sig, hvilket vil sige godt og vel en hel dag, hvis vi holder os til en normal søvn og døgnrytme. Jeg var i stand til at, at få det til at holde 24 timer, på dage hvor jeg ikke lavede telefonopkald med det, eller brugte det som en pulsmåler konstant.

apple-watch-battery-life-hours-test-650-80

Lad mig bare sige det – Jeg tror Apple med vilje gjorde deres batteritider mindre, for ikke at blive mødt med sure brugere, hvis deres tal ikke holdte vand. Jeg havde dage, hvor jeg var ude og løbe et par timer, men stadig kunne få uret til at holde hele dagen, og ikke en eneste gang nåede jeg om aftenen til et kritisk niveau for batterier.

Apple siger selv, at uret kan holde til 3 timers non-stop telefoni, og 6.5 time hvis du lytter til musik, eller bruger pulsmåleren. Hvis du bare engang imellem skal se hvad klokken er, så holder det snildt 48 timer.

For at lade uret helt op skal du bruge 2.5 time i opladeren, og Apple giver 3 års garanti på at batteriet kan holde.

Men lad os nu se hvor længe det holder, når først udviklerne begynder at benytte den indbyggede NFC (Near Field Communications) chip, og andre sensorer, så vil batteriet måske holde til en del mindre.

Hvis du skulle løbe helt tør for strøm, så har uret 72 timers backup batteri, som starter når du når 0% strøm. Men der kan uret kun vise dig tiden, og det beholder ikke dine egne urflader.

Ny oplader

Apple urets magnetiske oplader, har lært fra firmaets populære MagSafe opladere som er standard på alle MacBook Air og MacBook Pro computere. Den kombinerer MagSafe magneten, men en induktionsoplader. Det hjælper gevaldigt i situationer hvor det for eksempel er mørkt, så klikker du bare opladeren på, og det er det… Magneter!

Selv om jeg hader at have endnu en oplader at slæbe på, så er den meget bedre end Pogo opladeren Pebble, Samsung, LG m.fl. bruger.

oplader

[button color=”green” size=”medium” link=”#toppen” icon=”” target=”false”]Til toppen[/button]

[/tab]

[tab]

Der er noget lidt mere komplikeret, over dette formindskede Apple produkt, sammenlignet med iPhone’n og iPad’en. Det tog mig et par dage at få styr på interfacet, hvilket er overraskende meget for et Apple produkt. Uret er slet ikke halvt så intuitivt som man ville forvente.

Jeg fik med det samme sms’er og emails på uret som forventet, og jeg kunne nemt afvise alt der ikke var vitalt for mit daglige liv. Denne måde at få styr på notifikationerne var faktisk rar. Men, hvis jeg ville gøre noget ved disse notifikationer, så var jeg nødt til at lære at hoppe mellem tre menuer. Og måden man gjorde det på føltes ikke naturlig.

Grunden til dette er, at uret prøver at gøre for meget, på en gang. Et smartwatch er altså ekstremt begrænset i sit interface. Plus det, at Apple uret er en helt ny kategori af enheder for alle.

At huske at swipe nedad for at se min log af notifikationer, og swipe op for at se mine pinned “Glances” widget er mere kompliceret af, at det kun virker når jeg står i urfladen. Det virker ikke i nogle andre app’s eller i app’ launcher menuen, hvor på iPhone’n virker den overalt.

Nogle gange fik jeg ramt side knappen, fordi den ligner min iPhone’s dvale/vågne knap, kun for at opdage (igen), at det får min kontaktliste frem. At presse på skrueknappen gør tricket her. Dobbelt tryk på skrueknappen skifter mellem app’s, men det er et blødt pres, og det føles ikke altid som om det blev registreret. Den nemmeste måde at komme tilbage til urfladen på, er at lade hånden falde ned langs siden, og så tage det op og kig på det igen.

Det er ikke særligt intuitivt, og det er den slags der giver urets nej-sigere ammunition, når du skal hoppe mellem app’s bare for at fortælle dem hvad klokken er.

Selve look and feel’et i menuerne er heller ikke helt i top. Der ser ud til at være lidt forsinkelser på, og det lagger og hopper en smule. apple-ur-remme

Som en første generations software, er det bare ikke så intuitivt, men at sætte telefonen op, det gik helt uden problemer. Jeg startede min iPhone’s Watch app, og det bad mig tage et billede af min nye telefon. Det var det, så var de parret.

Synkronisering af mine eksisterende apps skete automatisk, men det tog et par minutter. Efter det, så kunne jeg nu hente min egen urflade. Uret forbindes via en kobling af Wi-Fi og Bluetooth, men du kan ikke bruge Bluetooth på uret, når det er i “Flight mode”, hvilket gør bluetooth streaming af musik et no-go hvis du ude og flyve.

“Mit Ur” menuen i den tilhørende iPhone app, er utrolig kompleks. Det giver måske pote en dag, når jeg lærer det 100% at kende, men det vil ryste nogle Apple fans, som altid har sagt at tingene bare virker.

Jeg kan disable notifikationer for specifikke app’s, og næsten enhver indstilling kan tages fra iPhone’n eller sættes op individuelt. Du kan sætte “Forstyr ikke”, eller du kan få dem til at gentage sig selv helt op til 10 gange!

[button color=”green” size=”medium” link=”#toppen” icon=”” target=”false”]Til toppen[/button]

[/tab]

[tab]

Grunden til at Apple uret bliver nævnt her er selvfølgelig dets fitness funktioner.

Det er lidt trist, at Apple ikke gør mere ud af fitness og sundhedsmarkedet. Rygter siger, at de lavede nogle tests med stress sensor, og blodtryks sensor, men de virkede ikke optimalt, og blev derfor fjernet igen. Så indtil videre så er det en lidt skrabet version i forhold til hvad det var. Men mon ikke vi kommer til at se nogle flere funktioner, komme i version 2?

Fitness tracking er omfattende, og den vil have dig til at være aktiv i 30 minutter om dagen, stå op ind imellem, og holder øje med om du forbrænder nok kalorier hver dag. Den kan også fortælle dig hvor mange skridt du har taget, og hvor langt du har gået.

Men det er næsten ligegyldigt. Jeg siger ikke at de ikke kan hjælpe dig, men næsten enhver som ikke allerede er aktiv, men gerne vil være det går gennem disse faser; Rejser sig når uret siger du skal, søger igennem deres data for at finde ud af hvordan de klarer sig, og sætter næsten en ære i at få alle ringene udfyldt.

apple-ur-fitness

Lige indtil den dag, hvor de ikke når deres mål. Så næste dag prøver Apple uret så at få dig til at gå mere, og stå mere for at råde bod på dagen før. Men, hvis de nu ikke når det igen, så er der et par dage med ufuldendte ringe på din fitness tracker, og så bliver de små påmindelser irriterende. Hvorfor har du købt noget, der minder dig om, at du ikke gør alt hvad du skal, hver dag?

Uret gav mig også påmindelser om at jeg skulle rejse mig op, kun minutter efter jeg lige havde sat mig. Ikke noget der gav mig tillid til app’en.

Jeg ved godt det er de lidt mere ekstreme tilfælde, og mange er i stand til at ignorere disse beskeder, men det er ikke pointen. En enhed der kan opføre sig som en personlig træner, kan være motiverende og god, hvis ellers målene ændrede sig hver dag. Eller de var hængt op på forskellige udfordringer, der kunne ændre sig hen over tid.

Det helt store problem jeg har med Apple uret, når jeg sammenligner det med et løbeur, er at det er alt for basalt, til at blive sammenlignet med løbeure fra Garmin eller Polar, og for nybegynderen, så har det ikke rigtig nogen måde, der kan hjælpe dig med en sundere livsstil.

Når du åbner app’en giver du den dine måle, antal skridt, antal kalorier og så videre, og så fortæller uret dig med nogle farverige ringe hvor langt du er fra dagens mål. Men det er stort set også bare det, det er op til dig at forbedre dine tider, længde eller kalorieforbrænding. Det er nemlig det eneste uret holder styr på, din bedste opnåede distance, tid eller forbrænding.

Der er så mange app’s derude der kan gøre det, så hvorfor kan Apple ikke? Og så lige det faktum, at uret ikke har indbygget GPS, så med mindre du har telefonen med, så vil du ikke få nøjagtige data.

Eller, selv om telefonen er med, så er GPS’en stadig lidt unøjagtig sammenlignet med fx. Garmin Fenix 3.

Pulsmåleren er heller ikke helt optimal, jeg prøvede med en pulsmåler spændt over brystet, og Apple’s måler lå konstant en del over. Det betyder, at brugeren får alt for høje resultater. En ting der dog er godt er, at den kan tilsluttes sensorer, så du kan tilslutte fx. Wahoo Tickr X, og det gav et løft Apple urets fitness del.

Du kan bruge andre app’s end Apple’s, men de virker ikke med mindre telefonen er tilsluttet, og så er det jo lidt ligemeget. Når det så er sagt, så er der en del der løber med telefonen bundet fast til arm (og det er mange), og der er den ekstra skærm på håndledet en stor hjælp, der viser dig hastighed, distance i real time.

Så hvis du planlægger at bruge uret som fitness ur, så vent på de næste udgaver, de vil helt sikkert være fyldt med sensorer og app’s der kan bruge dem på en fornuftig måde.

[button color=”green” size=”medium” link=”#toppen” icon=”” target=”false”]Til toppen[/button]

[/tab]

[tab]

Det tilbagevendende spørgsmål jeg havde, da jeg skrev dette review var, hvad er Apple uret egentlig god til.

Apple uret både overraskede og skuffede på nogle områder.

De gode ting:

Det generelle look and feel af hele uret, som med de fleste andre Apple produkter, var et stort plus for mig. Det sidste du vil have, er et ur som du skal undskylde for, rent visuelt. Efter at have brugt et par smart-ure over det sidste år, er der bare noget ved Apple’s design som tiltaler en. Ja ja, det har begrænset funktionalitet, men det har alle første-generations smart-ure, og Apple skal nok komme efter det, og ligeså snart der kommer flere app’s, så får de også mere og mere ud af uret.

Når du først har overbevist dig om at købe uret, trods den høje pris, så er det et genialt produkt at have på sig nogle gange. Det at være i stand til at checke sms’er, beskeder, eller se hvem der ringer, bare ved at se på ens håndled, det er helt klart fremtiden. Især når du står i situationer, hvor det lige at finde telefonen frem ikke er nemt. Som når du står med to børn på armen, og hænderne fulde af indkøbsvarer.

De mindre gode ting

Apple uret er nøjagtigt hvad du forventer af det – Et første forsøg på at lave et smart ur. Apple er gået lidt på kompromis her, med deres egne udviklingsmodeller, og den begrænsede teknologi der er til rådighed her og nu. Men det er stadig et smart ur, noget der ikke har et helt klart svar, på dine venners spørgsmål om “Så, hvad er der godt ved det”.

Det faktum, at selv ikke klokken bliver vist konstant på ur-fladen er ikke helt gennemtænkt. Det at skulle hæve armen for at se klokken, det virker upåklageligt, men der er bare tidspunkter hvor jeg ligger ned, og bare lige skal se klokken. Så er jeg nødt til lige at vække uret til live først – Når gammel teknologi slår den nye, så er der et problem der bør løses.

En anden ting er prisen, det er svært at retfærdiggøre den høje pris, det er meget dyrere end dets konkurrenter. Et Apple ur er stadig en luksusvare, ikke en nødvendighed som en telefon, eller en computer.

Fitness delen af uret er også lidt ringe indtil videre, men der er helt klart masser af potentiale her, men det er ikke på grund af den del du skal købe uret.

Endelig dom

Hvis du er iPhone bruger og er desperat efter et smart-ur, så er Apple uret perfekt til dig. Det gør dig uafhængig af nogle iOS apps, og alle deres notifikationer, og du er ikke nødt til konstant at hive telefonen frem, for at se hvad det er. Det er dejligt bekvemt og rart at slippe for den slags.

Kontrasten mellem en iPhone eller iPad, som du konstant hiver frem for at checke, og så uret er rart. Du bruger mindre tid på at checke disse ting, og du vænner dig forhåbenligt af med at checke din telefon konstant. Hvis du nu spørger hvorfor uret ikke kan tage billeder, eller afspille youtube videoer, så har du ikke fanget pointen.

Du betaler dog også for den bekvemmelighed i form af en høj pris, og det er derfor jeg anbefaler at købe den 42mm Sports model. Den har samme dimensioner, funktionalitet, og batteri holdbarhed som det dyrere rustfri stål ur, bare til billigere penge.

[button color=”green” size=”medium” link=”#toppen” icon=”” target=”false”]Til toppen[/button]

[/tab]

[/tabs]

[afp id=”14″]

[afp id=”15″]

[taq_review]