Go'motion

Motion og sundhed

Artikler

5 strækøvelser for dig der går

Strækøvelser efter du har gået? Tro os, vi forstår – Med så mange andre ting at gøre, så er strækøvelserne nok det første der bliver skippet efter en god lang gåtur. Det er jo ikke fordi at strækøvelserne får dig hurtigere ned i de stramme bukser, eller sommerkjolen. Eller… Ikke så hurtigt, ifølge David Reavy, direktøren for React Physical Therapy i Chicago, så kan det at tage et par enkelte strækøvelser få dig til at gå hurtigere, og tage en længere skridtlængde. Dermed kan du gå mere, og længere og dermed forbrænde endnu flere kalorier.

Hvis visse muskler er spændte, så skaber de en spænding til andre dele af kroppen

At lave strækøvelser hjælper dig til at holde kroppen i den rigtige position, og du bliver bedre og mere effektiv til at gå.

Du reducerer chancerne for at blive ramt af en skade

Alle disse ting, er med til at gøre dig bedre til at gå længere, og dermed forbrænde mere.

Så hold dine ledbånd, muskler, og sener smidige og parate til at gå de lange ture.

1. Bolden over hovedet.

Hvorfor: For at forebygge ondt i skuldrene 

Ofte læner en der går sig fremover, så deres hoved afviger fra kroppens tyngdepunkt, hvilket resulterer i unødvendig skade og tryk på nakke og skuldre. Denne øvelse hjælper med at få strukket ryggen, så du kan holde en mere oprejst position når du går. Når din ryg er strukket ud, vil din rygrad blive mere ret, og dine skuldreblade vil være i en meget bedre og behagelig position.

Hvordan:

Læg dig på en plan overflade, med fødderne flat på underlaget. Med strakte arme, tager du en 2 kg’s medicin bold, i begge dine hænder. Stræk armene over hovedet, og pres bolden op mod loftet og hold den der. Langsomt sænker du bolder bagved dit hoved, så langt tilbage du kan komme, og så langsomt tilbage igen over dit hoved. Gentag øvelsen tre gange før du skal ud og gå.

2. Nakke pres

Hvorfor: En øm nakke kan give store smerter

At gøre dette lige før du skal ud og gå, kan hjælpe dine muskler i nakken, og det øverste af ryggen til at slappe af, så din nakke er bedre til at understøtte vægten af dit hoved, og holde det over tyngdepunket i din ryg. Hvis dit hoved bevæger sig for langt forover, så kan det øge presset på muskler der allerede er under hårdt pres.

Hvordan:

Læg dig på en plan overflade, med bøjede ben, og fodsålerne flat i gulvet. Press baghovedet ned mod gulvet, eller bordet mens du holder din ryg helt fladt imod overfladen. Hold presset i 3-5 sekunder. Gentag 3 gange før du skal ud og gå.

3. Stræk af lægmuskler

Hvorfor: Ømme lægmuskler påvirker dine ankler og knæ

Fun fact: Løbere har ofte ømme lår, mens folk der går meget, har ømme lægmuskler. Det er fordi, at når du går, rører begge fødder ofte jorden samtidig, hvilket påvirker dine lægmuskler, mens hvis du løber, så er det kun en fod af gangen der rører jorden. Hvis du har ømme lægmuskler, så kan det give smerter i enten ankler eller knæ, eller begge dele.

Hvordan:

Stå på en kasse eller lignedne. Put al vægt på den ene fod, og lad hælen svæve frit ud over kanten, så du har alt vægt på det det forreste af foden. Buk let i knæet, lad hælen være under niveau med kassen, og den der i 30 sekunder og tag så den anden fod. Gentag 3 gange før din gåtur.

4. Stræk låret

Hvorfor: Ømme lår kan forårsage smerte i knæ og hofter.

Hvordan:

Sæt dig på gulvet med begge ben strakt ud foran dig. Bøj dit venstre knæ, og placer venstre fod på ydersiden af dit højre lår. Så du nu sidder med krydsede ben og venstre knæ pegende op mod loftet. Drej kroppen mod venstre, og placer din højre albue på ydersiden af dit venstre knæ, og du vil føle et stræk på ydersiden af din venstre balde. Hold den for 10 sekunder og skift nu side. Gentag 3 gange på hver side inden du skal ud og gå.

5. Stående hoftestræk

Hvorfor: Fordi du har nogle ledbånd i hofterne, der kan blive voldsomt stramme.

Cirka 80% af den kraft der bliver genereret ved at gå, kommer fra din hofter, og de muskler der sidder deromkring, bliver i den grad brugt når du går en lang tur.

Hvordan:

Stå med den ben strakt forud, og kroppen helt rank. Bøj i det forest knæ, indtil dit bagerste knæ (næsten) rammer jorden. Hold strækket i 10 sekunder, og skift så ben. Gentag 3 gange i hver side før hver gåtur.