Søgning
  Go' motion klub
 Bliv gratis medlem!
 
 Brugernavn
 Password
 Gem  
 
 Opret gratis bruger
 Glemt password
 
 Tilmeld nyhedsbrev
  Annonce
  Forum
Bænkpress..

Ny hcg hjemmeside: www.hcgkur.dk..

Hjælp, sveder for vildt, når jeg cykler..

Sveder som en hest!!!!..

Løb eller Cykling?..

Svømmetur over Storebælt..

  Annonce
  Inspiration
5 enkle øvelser for maven..
..
5 enkle øvelser for ryggen..
..
Træning med elastik..
..
Graviditet og træning..

Design og CMS udviklet af Cure4Design
Print Print      Tip en ven Tip en ven 
Styrketræning og fodbold
Af: Tom G. Knudsen
Hjemmeside: Go-motion.dk
 
Forbedret sprint- og springkapacitet hos fodboldspillere efter styrketræning.

I fodbold tilbagelægger en elitespiller 8-12 km i løbet af en kamp, primært afhængigt af hans spillerposition. Der optræder en sprint ca. hvert 90. sekund, der hver varer ca. to til fire sekunder. Tillige optræder der ca. 50 retningsskift. Derfor spiller styrke og power en vigtig rolle sammen med kondition.
 

 

Der er en tydelig sammenhæng mellem maksimal styrke og acceleration og løbehastighed. Endvidere viser både springtest og 30 m sprint test en sammenhæng mellem maksimal styrke og power.
Man kan derfor forestille sig, at hvis man øger den maksimale styrke hos fodboldspillere vil dette resultere i forbedret evne til retningsskift, sprint og hastighedsskift. Der mangler dog data der underbygger sammenhængen mellem styrke og sprint og springkapacitet hos fodboldspillere. Denne undersøgelse havde derfor som formål, at fastlægge en sammenhæng mellem styrke og afhængige sprint- og springforhold.

I undersøgelsen indgik 17 mandlige elitefodboldspillere fra Rosenborg FC (Norge). Deres gennemsnitshøjde var 177,3 cm og deres gennemsnitsvægt var 76,5 kg. Spillerne havde et gennemsnitligt kondital på 65,7 ml O2/kg/min.

Spillerne fik testet deres 10 og 30 m sprinttid med 30 cm ”flyvende” start. De udførte også en 10 m shuttle run, som bestod af 10 m løb frem til en kegle, en vending og 10 m tilbage. Endvidere udførte de en springtest hvor hoppehøjden blev registreret. Disse tre typer af test blev sammenlignet med deres maksimale styrke i ”half squat”, hvilket er benbøjning ned til knæene er i 90 grader.

Figuren nedfor viser en tydelig sammenhæng mellem den maksimale styrke udtrykt som 1RM og de forskellige sprint- og springtest. R-værdien er et udtryk for hvor tydelig sammenhængen er. Hvis r = 1,0 er der en 100% direkte sammenhæng. P-værdien er et udtryk for hvor statistisk signifikant sammenhængen er. Er p < 0,05 anses det, at sammenhængen er tilstrækkelig sikker til, at det ikke skyldes et tilfælde.

Kilde:
Wisløff U, et al.
Strong correlation of maximal squat strength with sprint performance and vertical jump height in elite soccer players
Br J Sports Med, 38: 285-288, 2004

 

 

Tilbage
  Artikler
Flad mave på re..
..
Træn i takt med..
..
Børn og unge er..
..
Børn er kommet ..
..
Træningsprogram..
..
Effektiv og sjo..
..
  Annonce
  Madopskrifter
Gratineret aube..

Gratinerede tor..

Gratin med hakk..

Gazpacho..

Fisk i peanutpa..

Fiberbrød..

Fedtfattige flø..

Falafel..

Dampet kyllinge..